събота, 24 март 2018 г.

Глазура за сладки - Винтидж (Vintage)





Предлагав ви една много лесна и ефектна глазура за бисквити, която се нарича Винтидж (Vintage). Наречена е на стила Винтидж, който се среща в различните жанрове на изкуството. Като се започне от вино, дрехи и бижута, мине се през мебели и фотография, та чак до моите бисквити! Мебелите в този стил са от  30-80 години на ХХ век и се отличават най-вече с белия си цвят, по който се виждат драскотини, пукнатини, вдлъбнатини и понякога ръжда. Дизайнерите в днешно време умишлено състаряват нови мебели, които внасят уют и история в дома ни. Винтидж може да бъде дори начин на живот. В момента е доста модно да се правят различни събирания с музика, дрехи и атмосфера от духа на отминалите десетилетия. Накратко, винтидж е едно романтично очарование по старите времена, носталгия по онези "златни години", независимо дали тава въпрос за мебели, парфюми или музика.

Ето как да направите бисквитите да изглеждат като от онази стара епоха:

Нужна ви е бяла сладкарска боя и натурално царевично нишесте. Добре е боята да е течна или гелообразна, но и сухата може да се разтвори в малко вода. Бяла хранителна боя няма да откриете в супермаркетите, а само в специализираните сладкарски магазини. Най-лесно е да си я поръчате през Интернет.  Разбира се, може да направите винтидж-ефект и в друг цвят, но аз предпочитам белия. След това мога допълнително да придам друг оттенък с различни цветове.

И така, в малка купичка сипете 1 ч.л. от боята и 1 ч.л. нишесте. Разбъркайте. Ако сместа е много гъста капнете малко вода. Трябва да получите консистенция като на боя за боядисване. Просто си представете гъстотата на латекса, с който сте боядисали кухнята си предното лято.

Разточете тестото за бисквитите и го нарежете на желани от вас форми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. С четка за рисуване нанесете равномерен тънък пласт от боята. Повърхността на сладките трябва да е добре покрита и да не прозира, макар че може да я направите и умишлено неравна. Не слагайте втори слой боя, тъй като бисквитите няма да се напукат добре по време на печене.

Това е всичко. Изпечете сладките в загрята на 170* фурна, докато ръбчетата им порозовият. След като изстинат намажете краищата им с малко боя, за да получите цялостен завършен вид. Украсете ги по желание, а от мен приятно боядисване!





4 коментара:

  1. Йоли,Йоли ти умора нямаш ли?
    Страхотна идея за украса на сладки.Искам да те питам за боята която ползваш каква марка е. И този метод за всякакъв вид сладки става.
    Прегръдки от мен и хубави почивни дни
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Луд човек умора няма" е казал народът. Радвам се, че ти хареса идеята, Кате и се надявам да опиташ. Боята ми е на Уилтън. В шишенче е и е течна. Не е много рядка, плътна е. Напиши в Гугъл "хранително бои" и ще ти се отворят сума страници с различни предложения. Най-лесно е от нета да си поръчаш. Методът е за сладки, които са от по-твърдо тесто. Тоест, да може да се разточва, реже и след печене да не губи формата си. Няма значение дали е маслено, за меденки и т.н. Само да може да се разточва.

      Изтриване
  2. Истински творец и вълшебник в кухнята. :)

    ОтговорИзтриване